LA CRÒNICA LITERÀRIA



IGNACIO MARTÍNEZ DE PISÓN (Saragossa, 1960) 

Resideix a Barcelona des de 1982. És autor de més d'una dotzena d'obres, entre els quals destaquen el llibre de relats El fin de los buenos tiempos (1994) i les novel•les La ternura del dragón (1984), Carreteras secundarias (1996), María bonita (2000), El tiempo de las mujeres (2003) i Dientes de leche (2008), així com l'assaig Enterrar a los muertos (2005, Premi Rodolfo Walsh i Premio Dulce Chacón). Els seus treballs més recents són l'antologia de contes Aeropuerto de Funchal (2009) i la novel•la El día de mañana (2011, Premio Ciudad de Barcelona i Premio Nacional de la Crítica). Autor també de guions cinematogràfics (Carreteras secundarias, Las trece rosas, Chico & Rita), els seus llibres han estat traduïts a una dotzena d'idiomes. 







ÁLVARO COLOMER (Barcelona, 1973) 

Escriptor i periodista, ha publicat una trilogia sobre la mort urbana formada per les novel·les independents La calle de los suicidios (Círculo de Lectores, 2000), Mimodrama de una ciudad muerta (Siruela, 2004) i Los bosques de Upsala (Alfaguara, 2009). 

També ha publicat els llibres de no-ficció Se alquila una mujer (MR, 2002) que va permetre a l'autor participar en la Comisión Especial sobre la Prostitución creada en el Senat espanyol, i Guardianes de la memoria (MR, 2008), un llibre de viatges que recorre cinc punts de la geografia europea marcats per fets històrics. Aquest llibre va merèixer el International Award for Excellence in Journalism 2007. 

En 2012 va publicar El chico que vivía encerrado en una habitación (Edebé), novel·la juvenil coescrita al costat d'Antonio Lozano. Aquest títol és el primer d'una trilogia titulada Terror en la red. La seva segona i tercera parts sortiran publicades al llarg de 2013. 

Colomer també ha participat en nombroses antologies, entre les quals destaquen Que la vida iba en serio (MR, 2003), Tierra de nadie (MR, 2005) i La herida oculta (Principal de los Libros, 2011). 

Com a periodista, és columnista de El Mundo i ocasionalment del periòdic alemany Der Tagesspiegel, així com bloguero de La Vanguardia (http://blogs.lavanguardia.es/el-arquero), a més de col·laborador habitual en mitjans com Jo Dona, Cultura/s (La Vanguardia), Qué Leer, Mercurio, Primera Línea, etc. En 2010 va guanyar el Premio Enerclub per un reportatge publicat en el Magazine (El Mundo). 





GABI MARTÍNEZ (Barcelona, 1971) 


El seu últim treball publicat és  En la Barrera (Altaïr, 2012), sobre la Gran Barrera de Coral australiana. És també autor de Sólo para gigantes (Edit. Alfaguara, 2011), Només per a gegants (Ámsterdam, 2011), que serà adaptada al còmic a la fi de novembre de 2012 i al cinema en dates recents.

La obra Sudd, va ser escollida per El Periódico i la revista Qué Leer entre les deu millors novel•les de l'any 2007. Abans d'escriure-la, va recórrer el Nil des de les fonts, al llac Victoria, fins al delta d'Alexandria. Les seves anteriors novel•les Hora de Times Square i Ático, van ser acollides amb excel•lents crítiques que han subratllat el seu caràcter renovador.

Ático va ser seleccionada per la crítica dels Estats Units com una de les cinc obres més representatives de l’avantguarda espanyola dels últims anys a l’antologia que publicarà Palgrave MacMillan.

Com a autor de llibres de viatges, se l’assenyala entre els més destacats impulsors del gènere. Amb Diablo de Timanfaya va aixecar una gran polèmica cultural i política. El seu llibre Una España inesperada l’ha convertit en referent del nou periodisme literari en espanyol. La seva darrera obra publicada es Los mares de Wang, un viatge per la costa Xinesa que inaugura el seu projecte Anfibia.

És coguionista d’ Ordinary Boys, una docuficció sobre el barri de Tetuán d’on van sortir cinc terroristes de l’ 11 M.