LITERATURA EN TEMPS DE CRISI



CRISTINA FALLARÀS 



Periodista i escriptora, va estudiar Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, ciutat en la qual segueix residint. 


Ha exercit com a periodista a El Mundo, Cadena Ser, Radio Nacional de España, El Periódico de Catalunya, Antena3 Televisión, Cuatro Televisión, COM Radio i Radio Principado de Asturias. Ha estat (per aquest ordre) redactora de carrer, entrevistadora, reportera, guionista de radi i televisió, columnista política, columnista cultural, articulista, cap de secció, cap de redacció i sotsdirectora. 

Va participar en el disseny de la redacció i el projecte periodístic del diari ADN, del Grupo Planeta, del que és cofundadora i on va exercir de sotsdirectora. 

Va participar en el projecte periodístic del diari online Factual, del que és cofundadora: va crear la redacció i va exercir de sotsdirectora. 

Ha creat i actualment dirigeix la pàgina de debat i llibres de l'editorial Sigueleyendo.es. On ha dirigit la primera col·lecció de volums originals escrits i publicats exclusivament en digital, la Colección de Bichos, composta per 50 llibres d'altres autors de primera línia. Així mateix, dirigeix Colección de Husos (assaig i crònica) i la Colección de Autor (grans autors rescatats). 

Treballa d'assessora en temes de comunicació online pel sector editorial i dels mitjans de comunicació. En aquest àmbit, ha dictat en diferents països el curs Digital: el periodismo roto/la edición rota. 

Té un blog en al diari El Mundo a la secció Ellas. 

Ha publicat els següents llibres: 

Rupturas (Urano, 2003), No acaba la noche (Planeta, 2006), Así murió el poeta Guadalupe (Alianza, 2009). Aquesta novel·la ha estat finalista del Premio Internacional Dashiel Hammett de novel·la negra. 

Las niñas perdidas (Roca Editorial, 2011). Aquesta novel·la va guanyar el premi L’H Confidencial de Novela Negra 2011 i el Premio del Director de la Semana Negra de Gijón. El llibre està guardonat amb el PREMIO HAMMETT INTERNACIONAL 2012 de novel·la negra. Cristina Fallaràs ha estat la primera dona a rebre-ho en tota la història del guardó. 

Últimos dias en el Puesto del Este (DVD editorial). Aquesta novel·la va guanyar el Premi Ciudad de Barbastro de novel·la curta, 2011. 

El relat Historia de una cicatriz dins l'antologia Barcelona Noir, que publica l'editorial Akashik Books de Nova York. 

L'assaig Morir en el otro, sobre Prótesis, d'Andreu Martín, inclòs en l'antologia Books to die for, comisariada per John Conolly. 

Té a més relats dispersos per una desena d'antologies de ficció. 


http://www.sigueleyendo.es/





TONI G. ITURBE (Saragossa, 1967)

Llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Porta vint anys dedicat al periodisme cultural. Ha estat coordinador del suplement de televisió d'El Periódico, redactor de la revista de cinema Fantastic Magazine i treballa des de fa setze anys en la revista Qué Leer, de la qual actualment és director.

Ha col·laborat, entre altres mitjans, a les seccions de llibres de Protagonistes, Ona Catalana, La Cope o ICat FM i en suplements de cultura de diaris com La Vanguardia o Avui.

La bibliotecaria de Auschwitz (Ed. Planeta, 2012) / La bibliotecària d'Auschwitz (Columna, 2012), és la seva última obra publicada. Anteriorment ha publicat les novel·les Rectos torcidos i Dias de sal, i és autor de la sèrie de llibres infantils Los casos del inspector Cito, publicada en sis països.

Ha impartit classes com a professor convidat a les facultats de periodisme de la Universitat Blanquerna, Universitat Oberta de Catalunya i Abat Oliva. També ha estat professor convidat en el Màster d'Edició de la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment és professor en el Master de Edición de la Facultad de Letras de la Universidad Autónoma de Madrid. Ha estat membre de la comissió de Selecció de Fons de la xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i actualment és membre de la junta de la Associació de Periodistes Culturals de Catalunya.





RICARD RUIZ GARZÓN (Barcelona, 1973)

És escriptor i periodista literari. Llicenciat en ciències de la comunicació per la UAB, on també va cursar estudis d'humanitats, col·labora des de fa més d'una dècada en el suplement literari d'El Periódico i també a les revistes Qué Leer i Time Out  així com al programa El Dia de COM Ràdio.

Ha estat coordinador de continguts del programa de llibres Qwerty, dirigit a Barcelona TV per Joan Barril, i ha col·laborat en mitjans com TVE, Tv3, Cadena SER, Catalunya Ràdio, RNE i RAC-1.

Ha estat jurat dels premis Crexells, Joaquim Ruyra, El Lector de L’Odissea, Ciutat d’Alzira, Celsius i Pere Quart. Actualment és professor del curs de Novel·la del  Ateneu Barcelonès. En l'àmbit literari, ha format part dels volums Que la vida iba en serio, Tierra de nadie i Jekyll & Hyde. És autor del llibre de relats testimonials sobre l'esquizofrènia Las voces del laberinto (Plaza & Janés, 2005/ Debolsillo, 2007), mereixedor de l'I Premi Mirades de la Fundació Deu, en part adaptat al cinema i traduït al català com Esquizo. Històries  reals (La Campana, 2008). També ha realitzat edicions especials d'obres com La sombra del viento de Carlos Ruiz Zafón per Planeta o El ocho de Katherine Neville per a Plaza & Janés. És autor de l'àlbum infantil El mejor regalo del mundo (Pirueta, 2010) i editor i coautor del volum de relats sobre trastorns mentals La herida oculta (Principal de los libros, 2011).

http://elpais.com/autor/ricard_ruiz_garzon